21.5 C
Brno
Úterý, 14 května, 2024
- Reklama -časopis

Od roku 2023 sa zvýši limit pre odvod poistného

Zvýši sa príjem zakladajúci účasť na sociálnom poistení. Zmena sa dotkne aj zdravotného poistenia a zdanenia zrážkovou daňou.

Vďaka vyššiemu limitu pre odvod poistenia ušetria ako zamestnanci, tak zamestnávatelia. Táto parametrická zmena ovplyvní aj zrážkovú daň pri neučinenom vyhlásení k dani.

Desatina priemernej mzdy po zaokrúhlení
Ide o zmenu v súvislosti s vyhlasovanou priemernou mzdou. Nariadením vlády s číslom 290/2022 Zb. sú s účinnosťou od 1. januára 2023 stanovené údaje o priemernej mzde a z nej plynúce redukčné hranice pre výpočet dôchodkov v roku 2023. Rozhodný príjem pre účasť na nemocenskom poistení pre rok 2023 sa zvyšuje z pôvodných 3500 Sk na 4000 Sk mesačne. Táto čiastka už bola potvrdená samostatným Oznámením MPSV s číslom 320/2022 Zb.

Suma rozhodného príjmu sa stanoví ako jedna desatina vyhlasovanej priemernej mzdy po zaokrúhlení na celú päťstokorunu smerom nadol.

Vymeriavací základ v zdravotnom poistení
Zvýšenie príjmu, ktorý založí účasť na nemocenskom poistení, sa prejaví aj v oblasti zdravotného poistenia. Od 1. januára 2023 sa mení započítateľný (rozhodný) príjem z čiastky 3500 Sk na čiastku 4000 Sk. Započítateľný (rozhodný) príjem v systéme verejného zdravotného poistenia sa používa na určenie výnimky, keď daná osoba nie je zamestnancom. Osoba, ktorá je uvedená vo výnimke v zákone o verejnom zdravotnom poistení a je pod hranicou započítateľného príjmu (teda od 1. 1. 2023 menej ako 3999 Sk), nebude považovaná za zamestnanca v zmysle zákona o verejnom zdravotnom poistení.

Výnimky sa taxatívne týkajú iba:
člena družstva, ktorý nie je v pracovnoprávnom vzťahu k družstvu, ale vykonáva pre družstvo prácu, za ktorú je ním odmeňovaný, a ktorý v kalendárnom mesiaci nedosiahol započítateľný príjem,
osoby činné na základe dohody o pracovnej činnosti, prípadne viac dohôd o pracovnej činnosti u jedného zamestnávateľa, pokiaľ úhrn príjmov z takých dohôd v kalendárnom mesiaci nedosiahol započítateľný príjem; započítateľný príjem zúčtovaný zamestnávateľom až po skončení dohody o pracovnej činnosti sa považuje za príjem zúčtovaný do kalendárneho mesiaca, v ktorom sa táto dohoda skončila, dobrovoľného pracovníka opatrovateľskej služby, ktorý v kalendárnom mesiaci nedosiahol započítateľný príjem.

Stanovenie výšky započítateľného (rozhodného) príjmu, a to aj na účely zdravotného poistenia, vychádza zo zákona o nemocenskom poistení. Zvyšovanie a úpravy výšky rozhodného príjmu sú viazané na výšku všeobecného vymeriavacieho základu a prepočítavacieho koeficientu určeného podľa zákona o dôchodkovom poistení.

Zamestnanie malého rozsahu v sociálnom poistení
V sociálnom poistení ovplyvní zvýšenie limitu zamestnania malého rozsahu. Tým je zamestnanie, ktorého dohodnutá čiastka príjmu je nižšia ako 4000 Sk (zatiaľ nižšia ako 3500 Sk) alebo nie je dohodnutá vôbec. Pokiaľ nie je čiastka príjmu so zamestnancom vopred dohodnutá, bude zamestnanec nemocensky poistený iba v tých mesiacoch, v ktorých jeho príjem dosiahne aspoň 4000 Sk. Príkladom by mohlo byť dojednanie hodinovej mzdy pri nepravidelnej výpomoci, keď zamestnávateľ vopred nevie, koľko hodín zamestnanec odpracuje. Avšak zamestnanec je zúčastnený poistenia tiež, pokiaľ vykonával v kalendárnom mesiaci u toho istého zamestnávateľa viac zamestnaní malého rozsahu a úhrn započítateľných príjmov z týchto zamestnaní dosiahol v kalendárnom mesiaci aspoň sumu rozhodného príjmu. Je zúčastnený poistenia najviac počas trvania takýchto zamestnaní v tomto kalendárnom mesiaci. Limit sa u viacerých zamestnaní malého rozsahu s jedným zamestnancom posudzuje v úhrne.

Vyšší limit pre zrážkovú daň
Ustanovenie § 6 ods. 4 písm. b) zákona o daniach z príjmov uvádza limit ostatných príjmov zdanených pri neučinení vyhlásenia k dani zrážkovou daňou. Ide o sumu „rozhodnú pre účasť zamestnancov na nemocenskom poistení“. Od roku 2023 sa zvyšuje na 4000 Sk. Napríklad dohoda o pracovnej činnosti s neučineným vyhlásením k dani s mesačnou odmenou 4000 Sk bude zdanená zrážkovou daňou, dohoda s odmenou 4001 Sk už daňou zálohovou (bez možnosti uplatnenia zliav na dani). Pri dohode o vykonaní práce sa desaťtisícový limit nemení.

Tradičné problémy s korunou
Zamestnávatelia musia byť obozretní pri posúdení limitu pre odvody a zdanenie zrážkovou daňou. Limity totiž nie sú rovnaké. Limit, kedy príjem nepodlieha odvodom, nesmie presiahnuť 3999 Kč. Naopak pre zrážkovú daň platí limit 4000 Kč (vrátane).

Príklady:
Zamestnanec má vopred dohodnutú odmenu na dohodu o pracovnej činnosti 3999 Kč. Neurobil u svojho platcu dane vyhlásenie k dani. Odmena nebude podliehať odvodom sociálneho a zdravotného poistenia a bude zdanená zrážkovou daňou.
Konateľ poberá odmenu za výkon funkcie vo výške 4000 Sk mesačne. Vyhlásenie k dani u platiteľa dane neurobil. Odmena v tejto výške už podlieha sociálnemu poisteniu. Zdravotnému poisteniu bez akejkoľvek výnimky od 1 Sk hore. Avšak bude zdanená zrážkovou daňou.

Káva v tehotenstve

Káva je jedným z najrozšírenejších nápojov na svete. Je obľúbená pre svoju príjemnú chuť, povzbudzujúci účinok a množstvo zdravotných benefitov. Čo však robiť, ak...

Slovenská pošta zruší 300 pobočiek.

Česká pošta zruší 300 svojich pobočiek. V obciach, kde sídli len jedna pobočka, by k obmedzeniu dôjsť nemalo. Pozrite sa na zoznam miest, kam...

Konferencia Chytré podnikanie: ako vyzrieť na investovanie?

Dotácia pre tento rok, programy Národnej rozvojovej banky, crowdfunding a tipy pre efektívne finančné riadenie. Dotácie, ktoré môžu podnikatelia v roku 2023 získať, proces dojednania...

Další články autora