12.7 C
Brno
Středa, 15 května, 2024
- Reklama -časopis

Čo je elektronický platobný rozkaz a na čo môže poslúžiť?

Elektronický platobný rozkaz predstavuje skrátené súdne konanie, ktoré môže byť efektívnym riešením, ako získať od dlžníkov rýchlo späť svoje peniaze.

Využíva sa predovšetkým v sporoch o „nižšie“ peňažné čiastky (maximálne do výšky jedného milióna korún) a jedná sa o oveľa rýchlejší spôsob, ako sa domôcť svojich práv, ak nechcete ísť cestou zdĺhavého súdneho konania. Pri splnení zákonných podmienok sa totiž dá očakávať vydanie elektronického platobného rozkazu v priebehu niekoľkých týždňov.

Čo treba splniť na vydanie elektronického platobného rozkazu?
Návrh na vydanie elektronického platobného rozkazu je osobitným druhom žaloby a vydáva sa iba pri splnení špecifických zákonných podmienok. Ide o skrátené konanie, ktoré prebieha bez nariaďovania súdneho konania, pričom súd rozhoduje iba na základe predložených listinných dôkazov. Súdy vydávajú elektronické platobné rozkazy spravidla niekoľko týždňov a tak sa jedná o pomerne rýchlu cestu k domoženiu sa svojich práv. Na vydanie elektronického platobného rozkazu je však nevyhnutné, aby bolo v žalobe uplatnené právo, ktorým sa nárokuje zaplatenie peňažnej sumy. Žalobca okrem toho musí disponovať dostatkom listinných dôkazov, z ktorých jeho právo na zaplatenie vyplýva. Napríklad podpísanú kúpnu zmluvu na predaj tovaru, dodací list potvrdzujúci odovzdanie tovaru a faktúru po splatnosti. Súčasne je vhodné, aby žalobca pred podaním návrhu na vydanie elektronického platobného rozkazu najskôr zaslal žalovanému predžalobnú výzvu na adresu jeho bydliska alebo sídla, inak mu v súdnom konaní nemusí byť priznaná náhrada trov súdneho konania.

Návrh na vydanie elektronického platobného rozkazu je možné podať iba na predpísanom elektronickom formulári, ktorý je voľne k stiahnutiu na webových stránkach Ministerstva spravodlivosti SR. Návrh musí obsahovať všetky náležitosti potrebné na identifikáciu žalobcu a žalovaného, vykreslenie a zdôvodnenie rozhodných skutočností, musia byť k nemu pripojené všetky potrebné listinné dôkazy a musí byť žalobcom podpísaný uznávaným elektronickým podpisom. Niektoré časti formulára, ako je napríklad žalobný petit, sa vo formulári vypĺňajú automaticky, čo uľahčuje prípravu žaloby. Po odoslaní návrhu príslušnému súdu, ktorý je potrebné v úvodnej časti formulára zvoliť, žalobca automaticky dostane potvrdzujúci e-mail s platobnými údajmi na zaplatenie súdneho poplatku. Súdny poplatok pritom činí 400 Sk do žalovanej čiastky 10 000 Sk, ďalej 800 Sk pri žalovanej sume vyššej ako 10 000 Sk, avšak neprevyšujúcu čiastku 20 000 Sk a pri sume prevyšujúcej čiastku 20 000 Sk predstavuje 4 % z celkovej žalovanej sumy.

Ak sú podľa súdu splnené všetky formálne náležitosti a zaslané podklady sú dostačujúce, súd môže vydať elektronický platobný rozkaz, v ktorom žalovanému uloží, aby do 15 dní od jeho doručenia zaplatil pohľadávku žalobcovi spoločne so súdnymi výlohami alebo aby v rovnakej lehote podal na súd odpor . Podľa zákona je nutné, aby sa žalovaný mohol s elektronickým platobným rozkazom vždy skutočne oboznámiť, preto je považovaný za doručený vždy len za predpokladu, že sa ho podarí doručiť do vlastných rúk žalovaného. Doručenie fikcií je teda zásadne vylúčené. Ak nie je proti elektronickému platobnému rozkazu podaný odpor a márne uplynie lehota na podanie odporu, stane sa z elektronického platobného rozkazu právoplatný exekučný titul. Pokiaľ však žalovaný podá proti vydanému elektronickému platobnému rozkazu včas odpor alebo sa ho žalovanému nepodarí doručiť do vlastných rúk, elektronický platobný rozkaz sa tým zruší a následne súd spravidla nariadi pojednávanie vo veci samej, čím sa celé súdne konanie výrazne predĺži.

Výhody a nevýhody elektronického platobného rozkazu
Vzhľadom na to, že súdy elektronické platobné rozkazy vydávajú spravidla v priebehu niekoľkých týždňov, ide o vcelku rýchlu cestu k „exekučnému titulu“, najmä ak dôjde k doručeniu elektronického platobného rozkazu do vlastných rúk a ak nepodá žalovaný odpor. Jednou z nevýhod tohto procesného inštitútu, a to predovšetkým pre žalobcov, je zákonná podmienka doručenia elektronického platobného rozkazu žalovanému do vlastných rúk. Akékoľvek náhradné doručenie je vylúčené. Pokiaľ si teda žalovaný bežne nepreberá poštu, čo u dlžníkov nebýva nič výnimočné, v dôsledku čoho k doručeniu elektronického platobného rozkazu do vlastných rúk nedôjde, vydaný elektronický platobný rozkaz súd automaticky zruší a žalobca tým stráca výhodu rýchleho postupu voči dlžníkovi.

Ďalšiu nevýhodu elektronického platobného rozkazu predstavuje skutočnosť, že žalovaná suma istiny dlhu (bez príslušenstva) nesmie prevyšovať 1 000 000 Sk. Pokiaľ je žalovaná čiastka vyššia, nie je možné elektronický platobný rozkaz využiť.

Nespornými výhodami elektronického platobného rozkazu je naopak rýchlosť rozkazného konania (v porovnaní s klasickým civilným súdnym konaním), jednoduchosť prípravy žalobného návrhu prostredníctvom štandardizovaného formulára av neposlednom rade aj súdny poplatok, ktorý je v rozkaznom konaní nižší ako v klasickom civilnom súdnom konaní.

Európsky platobný rozkaz
Obdobou českého elektronického platobného rozkazu je európsky platobný rozkaz, ktorý sa vzťahuje na cezhraničné peňažné nároky. Návrh na vydanie európskeho platobného rozkazu sa tiež podáva na štandardizovanom formulári, dostupnom online vo všetkých jazykoch Európskej únie. Súd preskúma návrh a ak sú splnené všetky požiadavky, do 30 dní vydá európsky platobný rozkaz, ktorý musí byť následne doručený žalovanému. Žalovaný má 30 dní na prípadné podanie odporu. Ak je odpor podaný, vec môže byť podľa preferencií žiadateľa buď odovzdaná bežným občianskoprávnym súdom, aby bola vyriešená podľa vnútroštátnych právnych predpisov daného členského štátu, alebo vyriešená v súlade s európskym konaním o drobných nárokoch, prípadne zrušená. Pokiaľ žalovaný odpor nepodá, stane sa európsky platobný rozkaz automaticky vykonateľným. Kópia európskeho platobného rozkazu musí byť potom zaslaná orgánom presadzovania práva členského štátu, v ktorom je potrebné európsky platobný rozkaz vykonať. K výkonu potom dochádza v súlade s vnútroštátnymi pravidlami a postupmi členského štátu, v ktorom sa európsky platobný rozkaz vykonáva.

Elektronický platobný rozkaz predstavuje výhodnú alternatívu k štandardnej žalobe na plnenie za predpokladu, keď žalobca žaluje na peňažné plnenie do sumy jedného milióna korún. Pokiaľ žalovaná čiastka nepresiahne uvedený limit jedného milióna korún, určite sa oplatí inštitút elektronického platobného rozkazu na vymoženie dlhu využiť, pretože ide nielen o rýchlejšiu, ale aj o lacnejšiu alternatívu k štandardnej žalobe. Žaloby na vyššie sumy však musia byť žalované formou bežného platobného rozkazu (resp. žaloby na plnenie).

Káva v tehotenstve

Káva je jedným z najrozšírenejších nápojov na svete. Je obľúbená pre svoju príjemnú chuť, povzbudzujúci účinok a množstvo zdravotných benefitov. Čo však robiť, ak...

Slovenská pošta zruší 300 pobočiek.

Česká pošta zruší 300 svojich pobočiek. V obciach, kde sídli len jedna pobočka, by k obmedzeniu dôjsť nemalo. Pozrite sa na zoznam miest, kam...

Konferencia Chytré podnikanie: ako vyzrieť na investovanie?

Dotácia pre tento rok, programy Národnej rozvojovej banky, crowdfunding a tipy pre efektívne finančné riadenie. Dotácie, ktoré môžu podnikatelia v roku 2023 získať, proces dojednania...

Další články autora