18.3 C
Brno
Pondělí, 29 dubna, 2024
- Reklama -časopis

Káva v tehotenstve

Káva je jedným z najrozšírenejších nápojov na svete. Je obľúbená pre svoju príjemnú chuť, povzbudzujúci účinok a množstvo zdravotných benefitov. Čo však robiť, ak ste tehotná alebo dojčíte? Môžete si dopriať svoju obľúbenú kávičku aj v tomto období? Na to sa pozrieme v tomto článku na tému káva v tehotenstve.

Bezkofeínová káva

Ak ste tehotná alebo dojčíte, je najlepšie obmedziť príjem kofeínu. Kofeín prechádza placentou do krvného obehu plodu a môže mať naň určité účinky. Napríklad môže zvýšiť riziko potratu, predčasného pôrodu alebo nízkej pôrodnej hmotnosti.

Bezkofeínová káva je dobrou alternatívou pre tehotné a dojčiace ženy. Obsahuje len malé množstvo kofeínu, a to zvyčajne menej ako 10 miligramov na pohár.

Kofeín vs. teín

Kofein a teín sú dva stimulanty, ktoré sa nachádzajú v mnohých nápojoch, ako je káva, čaj, energetické nápoje alebo čokoláda. Kofeín je v káve prítomný v oveľa väčšom množstve ako teín v čaji. V 100 mililitroch kávy je približne 40 miligramov kofeínu, zatiaľ čo v 100 mililitroch čaju je len 20 miligramov teínu.

Ak sa rozhodnete piť kávu v tehotenstve alebo dojčení, je lepšie zvoliť čaj. Čaj obsahuje menej kofeínu ako káva, a preto je považovaný za bezpečnejšiu voľbu.

Káva počas dojčenia

Kofein sa do materského mlieka dostáva v množstve, ktoré je približne polovičné ako množstvo, ktoré matka prijala. To znamená, že ak matka vypije jeden šálku kávy, jej dieťa dostane približne 75 miligramov kofeínu.

Väčšina odborníkov sa zhoduje na tom, že 1-2 šálky kávy denne počas dojčenia sú bezpečné. Ak však máte obavy, môžete sa poradiť so svojím lekárom.

Odporúčania pre matky

Ak ste tehotná alebo dojčíte, je lepšie obmedziť príjem kofeínu. Tu je niekoľko odporúčaní, ako to urobiť:

  • Pijte kávu len ráno, aby ste sa vyhli tomu, že kofeín bude mať na vás a vaše dieťa v noci negatívny vplyv.
  • Ak pijete čaj, voľte čaje s nízkym obsahom kofeínu, ako je zelený čaj alebo rooibos.
  • Vyhýbajte sa energetickým nápojom, ktoré obsahujú vysoké množstvo kofeínu.
  • Ak máte obavy z príjmu kofeínu, poraďte sa so svojím lekárom.

Káva je zdravý nápoj, ale v tehotenstve a dojčení je lepšie obmedziť jej príjem. Ak si chcete dopriať svoju obľúbenú kávičku, voľte kávu bez kofeínu alebo čaj s nízkym obsahom kofeínu.

Slovenská pošta zruší 300 pobočiek.

Česká pošta zruší 300 svojich pobočiek. V obciach, kde sídli len jedna pobočka, by k obmedzeniu dôjsť nemalo. Pozrite sa na zoznam miest, kam...

Konferencia Chytré podnikanie: ako vyzrieť na investovanie?

Dotácia pre tento rok, programy Národnej rozvojovej banky, crowdfunding a tipy pre efektívne finančné riadenie. Dotácie, ktoré môžu podnikatelia v roku 2023 získať, proces dojednania...

Minimálna mzda je pre všetkých zamestnancov rovnaká.

Aby boli zamestnanci schopní zo svojho príjmu pokryť náklady na bývanie a základné životné potreby a neboli závislí na sociálnych dávkach, boli v roku...

Další články autora