12.7 C
Brno
Pondělí, 29 dubna, 2024
- Reklama -časopis

Slovenská pošta zruší 300 pobočiek.

Česká pošta zruší 300 svojich pobočiek. V obciach, kde sídli len jedna pobočka, by k obmedzeniu dôjsť nemalo. Pozrite sa na zoznam miest, kam už si na poštu asi nenájdete.

Česká pošta pravdepodobne zruší 300 svojich pobočiek. Reaguje tým na klesajúci dopyt o tradičné poštové služby. Za posledných päť rokov klesol záujem o tieto služby na pobočkách o 40 %. A to vplyvom digitalizácie, vďaka ktorej je možné zariadiť rad služieb nie osobnou návštevou pošty, ale v on-line prostredí, vysvetlil hovorca Matyáš Vitík.

Český telekomunikačný úrad (ČTÚ) pokles vyťaženosti reflektoval pri úprave parametrov rozloženia pobočiek vo svojich normách. A to tak, že každá obec, kde je viac ako 2500 obyvateľov nemusí mať poštu v dochádzkové vzdialenosti do dvoch kilometrov, ale novo do troch.

Povinný počet pobočiek, ktorý stanovuje príslušné nariadenie, tak má po zmene legislatívy klesnúť zo súčasných 3200 na 2900 miest. 300 nepovinných pobočiek Česká pošta z ekonomických dôvodov zruší bez náhrady.

Ľudsky z rušenia pobočiek nadšený nie som. Mrzí ma, že sme k tomuto kroku boli vývojom na trhu poštových služieb a ekonomickou realitou dohnaní. Legislatíva sa zmenila a my si nemôžeme dovoliť luxus prevádzkovať pošty, ktoré nemusíme, uviedol k zmene Miroslav Štěpán, poverený zástupca generálneho riaditeľa Slovenskej pošty, ktorý dodal, že informácie zverejňujú s vedomím, že doteraz neboli vysporiadané všetky pripomienky v rámci medzirezortného pripomienkového konania k materiálu ČTÚ, ktorý nové nastavenie parametrov rozloženia pobočkovej siete rieši.

Česká pošta uviedla, že neuzavrie pobočky v obciach, kde sídli iba jedna pobočka. Obmedzenie pobočkovej siete sa tiež netýka pôšt Partner, ktorých je teraz 819 po celej SR.

Pobočky, ktoré majú byť zrušené, majú byť vyberané napríklad podľa návštevnosti klientov, počtu uskutočnených transakcií, ekonomickej rentability prevádzky a pod.

Na najvyťaženejších poštách, ktorých je 400, sa dá objednať na konkrétny čas a na konkrétnu službu, a to iba jednu hodinu pred plánovanou návštevou pobočky. Pre odoslanie a výdaj balíkov môžu zákazníci využiť celkom 7625 Balíkovní a samoobslužných výdajných boxov po celej Českej republike, informoval hovorca Vitík, podľa ktorého budú zástupcovia Českej pošty odôvodňovať rušenie konkrétnych pobočiek aj priamo starostom obcí a primátorom miest.

ČSOB, ktorá poskytuje na pobočkách Českej pošty svoje služby uviedla, že na zachovaných poštách zostanú jej služby zachované bez obmedzenia.

Káva v tehotenstve

Káva je jedným z najrozšírenejších nápojov na svete. Je obľúbená pre svoju príjemnú chuť, povzbudzujúci účinok a množstvo zdravotných benefitov. Čo však robiť, ak...

Konferencia Chytré podnikanie: ako vyzrieť na investovanie?

Dotácia pre tento rok, programy Národnej rozvojovej banky, crowdfunding a tipy pre efektívne finančné riadenie. Dotácie, ktoré môžu podnikatelia v roku 2023 získať, proces dojednania...

Minimálna mzda je pre všetkých zamestnancov rovnaká.

Aby boli zamestnanci schopní zo svojho príjmu pokryť náklady na bývanie a základné životné potreby a neboli závislí na sociálnych dávkach, boli v roku...

Další články autora