12.7 C
Brno
Pondělí, 29 dubna, 2024
- Reklama -časopis

Minimálna mzda je pre všetkých zamestnancov rovnaká.

Aby boli zamestnanci schopní zo svojho príjmu pokryť náklady na bývanie a základné životné potreby a neboli závislí na sociálnych dávkach, boli v roku 1991 zavedené regulačné opatrenia v podobe minimálnej mzdy. Cieľom tohto nástroja je predovšetkým chrániť zamestnancov pred chudobou a zabezpečiť zamestnávateľom rovnaké podmienky mzdovej konkurencie.

Čo je to minimálna mzda
Sadzba minimálnej mzdy je zákonom nariadená hranica pre najnižšiu prípustnú výšku odmeny zamestnanca za odvedenú prácu. Daná čiastka sa mení v čase v závislosti od mnohých faktorov, medzi ktoré patrí napríklad rast spotrebiteľských cien. Tento nástroj potom ovplyvňuje celý rad ďalších ekonomických ukazovateľov a odvíja sa od neho napríklad platba poistného na zdravotné poistenie u osôb bez zdaniteľných príjmov, výška daňovej zľavy za umiestnenie dieťaťa a podobne. Hranicu minimálnej mzdy musia rešpektovať a dodržiavať všetci zamestnávatelia, ktorí uplatňujú kolektívne vyjednávanie o mzdách.

V čom sa líši minimálna a zaručená mzda
Minimálna mzda nie je jedinou zákonom stanovenou hranicou, ktorá reguluje odmenu zamestnanca. Existuje totiž ešte takzvaná zaručená mzda. Medzi oboma pojmami je však zásadný rozdiel. Hoci v oboch prípadoch ide o najnižšiu prípustnú odmenu za vykonanú prácu, minimálna mzda je pre všetkých zamestnancov stanovená rovnako, teda bez ohľadu na to, akú profesiu vykonávajú.

Oproti tomu zaručená mzda sa líši v závislosti od náročnosti práce a miery zodpovednosti daného zamestnania. Odvíja sa od takzvaných skupín prác, ktorých je dokopy osem, pričom pre každú z nich je určená konkrétna hodnota zaručenej mzdy. Jednoducho povedané to znamená, že iná čiastka je stanovená pre upratovačku a iná pre vedúcu prevádzky. Zaručená mzda sa uplatňuje v súkromných organizáciách, kde buď vôbec nie je uzavretá kolektívna zmluva, alebo jej obsahom nie sú mzdové podmienky.

Koľko je minimálna mzda v SR
Ak si kladiete otázku, aká je minimálna mzda v roku 2023, potom sa jedná o sumu 17 300 korún mesačne. Keďže minimálna mzda v roku 2022 predstavovala 16 200 korún, došlo k jej nárastu o 1100 korún. Minimálna hodinová mzda v roku 2023 potom činí 103,80 koruny, čo je o 7,40 koruny za hodinu viac ako v predchádzajúcom roku.

O zvýšení sadzby minimálnej mzdy rozhoduje vždy vláda obvykle na konci roka, ktorý predchádza kalendárnemu roku, v ktorom má jej nariadenie nadobudnúť účinnosť. O navýšení sadzby minimálnej mzdy pre rok 2023 tak bolo rozhodnuté na rokovaní vlády, ktoré prebehlo 21. decembra 2022.

Výška minimálnej mzdy a dĺžka pracovného času
Nariadenie vlády o minimálnej mzde sa vzťahuje na štandardnú dĺžku pracovného času, ktorá zodpovedá 40 hodinám týždenne. Existujú však aj povolania s kratším týždenným hodinovým fondom. Napríklad pri profesiách, kde je činnosť vykonávaná v podzemí, býva dĺžka pracovného času len 37,5 hodiny týždenne. Rovnako majú skrátený týždenný pracovný čas zamestnanci, ktorí pracujú v nepretržitej alebo viacsmennej prevádzke. V prípade dvojsmenného pracovného režimu je týždenný pracovný čas 38,75 hodiny.

Zamestnanci, ktorých sa týka vyššie uvedené skrátenie pracovného času, sa však nemusia báť, že by pre nich sadzba minimálnej mzdy bola nižšia. Táto čiastka je rovnaká pre všetky typy profesií, nie je možné pod ňu klesnúť. Pokiaľ teda pracovník v bani odpracuje 37,5 hodiny za týždeň, minimálna mzda za hodinu sa úmerne zvýši. Sadzba hodinovej minimálnej mzdy tak s ohľadom na pracovný čas a profesiu, ktorú zamestnanec vykonáva, dosahuje nasledujúce hodnoty:

Doplatok do minimálnej mzdy
Minimálna mesačná mzda platí tak pre zamestnancov vykonávajúcich činnosť na základe pracovnej zmluvy, ako aj pre osoby, ktoré majú so zamestnávateľom uzavretú dohodu o pracovnej činnosti alebo dohodu o vykonaní práce. Bez ohľadu na to, o aký pracovnoprávny vzťah ide, musí odmena za odvedenú prácu dosahovať vždy aspoň výšku minimálnej mzdy. V prípade, že zamestnancova mzda nedosiahne v danom kalendárnom mesiaci hodnoty minimálnej mzdy, musí mu zamestnávateľ poskytnúť doplatok na urovnanie jej výšky.

Vývoj minimálnej mzdy v ČR od roku 2000
Minimálna mzda sa vyvíja od roku 1991, kedy bola zavedená. V priebehu rokov s ohľadom na vývoj miezd a spotrebiteľských cien dochádza pravidelne k jej zvyšovaniu. V rokoch 1992 až 1996 a 1996 až 1997 sa však rast minimálnej mzdy na chvíľu zastavil. Následne po relatívne dlhej dobe, kedy dochádzalo ku každoročnému rastu minimálnej mzdy, sa v roku 2007 čiastka ustálila na hodnote 8000 korún a znovu sa zvýšila až v roku 2013, a to na 8500 korún. Táto výška minimálnej mzdy zostala rovnaká aj v roku 2014 a zmenila sa až v roku 2015 na 9200 korún. Odvtedy čiastka minimálnej mzdy opäť pravidelne každý rok rastie.

K zvýšeniu minimálnej mzdy dochádza obvykle na začiatku roka, avšak môže sa stať, že vláda rozhodne o jej dodatočnom navýšení aj v jeho priebehu. Ako je možné vidieť z tabuľky nižšie, od roku 2000 došlo k tomuto mimoriadnemu rastu hneď dvakrát. Stalo sa tak v roku 2000 a 2006. Toto dodatočné navýšenie prebieha obvykle v letných mesiacoch.

Minimálna mzda v Európe
Minimálna mzda v Českej republike oproti ostatným členským štátom Európskej únie bohužiaľ nepatrí k tým najvyšším. Hoci si vedie lepšie ako niekoľko ďalších krajín, stále sa drží na najnižších priečkach pomyselného rebríčka. Za Českou republikou stojí už iba Slovensko, Chorvátsko, Lotyšsko, Rumunsko, Maďarsko a Bulharsko.

Posledná spomínaná krajina je na tom zo všetkých najhoršie, pretože minimálna mzda v Bulharsku činí iba 398,81 eur, čo je v prepočte podľa aktuálneho výmenného kurzu 9428 korún českých. Najlepšie si naopak vedie Luxembursko, kde činí táto sadzba 2387,4 eur alebo 56 441 korún českých. Podrobný prehľad sadzieb minimálnej mzdy členských štátov Európskej únie ponúka nasledujúca tabuľka.

Káva v tehotenstve

Káva je jedným z najrozšírenejších nápojov na svete. Je obľúbená pre svoju príjemnú chuť, povzbudzujúci účinok a množstvo zdravotných benefitov. Čo však robiť, ak...

Slovenská pošta zruší 300 pobočiek.

Česká pošta zruší 300 svojich pobočiek. V obciach, kde sídli len jedna pobočka, by k obmedzeniu dôjsť nemalo. Pozrite sa na zoznam miest, kam...

Konferencia Chytré podnikanie: ako vyzrieť na investovanie?

Dotácia pre tento rok, programy Národnej rozvojovej banky, crowdfunding a tipy pre efektívne finančné riadenie. Dotácie, ktoré môžu podnikatelia v roku 2023 získať, proces dojednania...

Další články autora