10.4 C
Brno
Středa, 15 května, 2024
- Reklama -časopis

Návod na najúčinnejšie domáce hnojivá

Nevyužité zvyšky z kuchyne vám môžu ešte dobre poslúžiť. Niektoré z nich by bola škoda vyhodiť do kompostu, pretože sa dajú použiť ako domáce hnojivo pre vašu záhradku. Zistite, ktoré potraviny prospievajú pôde, chránia pred škodcami a urýchľujú rast kvetov.

Šupky od banánov
Tento tip som dostala od svojej mamičky. Každý rok okoloidúci obdivujú jej vyrastené ružové kríky, ktoré nádherne kvitnú. Väčšina ľudí si myslí, že kríky musia byť hnojené nejakým superdrahým špeciálnym hnojivom, ale chyba lávky. Na to, aby ste si aj vy vypestovali také nádherné ruže, postačia obyčajné šupky od banánov. Ruže pre svoj rozvoj potrebujú množstvo živín, medzi ktorými je aj draslík. A banány sú jedny z potravín, ktoré sú na draslík obzvlášť bohaté. Pokiaľ ich šupkami pohnojíte miesta, kde ruže rastú, budú rastliny rásť ako o život a krásne kvitnúť. Draslík taktiež podporuje ich odolnosť pred vonkajšími vplyvmi. Banánové šupky môžete využiť už pri sadení rastlín, kedy ich zakopete do pôdy. Tiež nimi môžete prihnojovať už vyrastené ruže.

Škrupiny od vajíčok
Vyhadzujete po rozklepnutí škrupiny od vajíčok? Potom robíte veľkú chybu, pretože sa vám ešte budú náramne hodiť v záhradke. Obsahujú totiž veľa vápnika a mnoho rastlín vápenatú pôdu potrebuje. Pred použitím je potrebné vaječné škrupiny rozdrviť, alebo rozmixovať. Potom pôdu škrupinkami posypte, rýchlo sa rozložia a dodajú pôde potrebné živiny. Najviac vaječné škrupiny prospejú zelenine. Pomáhajú udržiavať optimálnu kyslosť pôdy, ktorá by mala byť všeobecne v rozmedzí 5,5 – 6,5 pH. A majú aj ďalší benefit, ochránia vašu záhradku pred útokom slimákov. Hrany škrupín sú totiž ostré a slimáci sa cez ne len ťažko preplazia. Ochrana je to však iba dočasná, pretože dážď škrupiny zmäkčí, a tak slimáci časom prekážku zdolajú.

Kávová usadenina
Vyhadzujete kávovú usadeninu? To je veľká škoda, pretože na vašej záhradke by ešte našla uplatnenie ako účinné prírodné hnojivo. Sú rastliny, ktorým sa totiž najlepšie darí v kyslej pôde. Patria sem napríklad čučoriedky, brusnice, hortenzie, alchemilky, rododendrony a azalky. Na okyslenie pôdy sa výborne hodí kávová usadenina. Obsahuje množstvo živín – predovšetkým horčík, mangán a draslík. Robí rastliny odolnejšími proti chorobám i škodcom. Vďaka svojej silnej vôni odpudzuje mravce a postrek z kávovej usadeniny spoľahlivo vyženie vošky a húsenice.

Melasa
Melasa je hustý sirup tmavej farby, ktorý vzniká vylisovaním repy alebo cukrovej trstiny. V kuchyni ju používame ako sladidlo. Pokiaľ vám doma zostáva nevyužitá melasa, svoje uplatnenie nájde aj na vašej záhradke ako hnojivo. Je totiž nesmierne bohatá na vitamíny a minerály, obsahuje vápnik, fosfor, horčík, draslík, sodík, zinok a meď. Je tiež jedným z najbohatších prírodných zdrojov železa. Pokiaľ chcete podporiť a urýchliť rast vašich rastlín, stačí 3 polievkové lyžice melasy rozmiešať v 5 litroch vody a záhradku pokropiť. Melasa sa tiež často pridáva do organických hnojív, ktoré sa predávajú v obchodoch.

Morské riasy
Pripravovali ste exotické jedlo a ostali vám nejaké morské riasy? Nevyhadzujte ich, radšej ich použite na svojej záhrade. Morské riasy obsahujú stopové prvky a môžu poslúžiť ako zdroj potravy pre pôdne mikróby. Ako si z nich podomácky vyrobiť hnojivo? Riasy najprv umyte, potom ich vložte do vedra z troch štvrtín naplneného vodou. Tu nechajte riasy aspoň dva dni lúhovať. Potom môžete začať hnojivo používať.

Káva v tehotenstve

Káva je jedným z najrozšírenejších nápojov na svete. Je obľúbená pre svoju príjemnú chuť, povzbudzujúci účinok a množstvo zdravotných benefitov. Čo však robiť, ak...

Slovenská pošta zruší 300 pobočiek.

Česká pošta zruší 300 svojich pobočiek. V obciach, kde sídli len jedna pobočka, by k obmedzeniu dôjsť nemalo. Pozrite sa na zoznam miest, kam...

Konferencia Chytré podnikanie: ako vyzrieť na investovanie?

Dotácia pre tento rok, programy Národnej rozvojovej banky, crowdfunding a tipy pre efektívne finančné riadenie. Dotácie, ktoré môžu podnikatelia v roku 2023 získať, proces dojednania...

Další články autora