12.7 C
Brno
Pondělí, 29 dubna, 2024
- Reklama -časopis

Ceny pohonných hmôt v novom roku opäť vzrastú. Na vine budú nové sankcie

Podnikatelia aj bežní vodiči sa budú musieť pripraviť na nový rast cien pohonných hmôt. Kvôli novým sankciám pôjdu ceny hore začiatkom budúceho roka.

Vodiči a podnikatelia v osobnej i nákladnej preprave sa budú musieť pripraviť na ďalšie zdražovanie pri pohonných hmotách. Ceny by sa mali zvýšiť začiatkom budúceho roka.

Podnikatelia vývoj cien, ktorý sa medzitým čiastočne ustálil, s napätím sledujú. Na druhú stranu budúcnosť nevyzerajú príliš ružovo. Naši členovia znížili svoje pozitívne očakávania pre nový rok o 20 percentuálnych bodov. A to je veľa, varuje Vojtech Hromíř, generálny tajomník ČESMAD BOHEMIA.

Ešte do konca roku 2023 pritom platí znížená spotrebná daň z nafty. To ale ďalšiemu rastu cien predovšetkým pri nafte, ktorá je pre dopravcov kľúčová, nezabráni.

Vojde do platnosti ďalšia časť sankčného balíčka, a to zákaz dovozu produktov. Teda v tomto prípade nafty. Myslím si, že tam sa to už v cenách prejaví, pripomína Ivan Indráček z Únie nezávislých petrolejárov.

Analytici medzitým už predpovedajú, že vysoké ceny pohonných hmôt nás budú trápiť aj naďalej. Na svoju pôvodnú výšku z minulého roka sa už nikdy nedostanú. S lacnou ruskou ropou a produktmi sa tak budeme musieť nadobro rozlúčiť.

To ale samozrejme znamená, že pravdepodobne budeme musieť nakupovať ropu niekde inde a za drahšie peniaze. Takže aj z toho dôvodu sa už pôvodné ceny nevrátia, dopĺňa analytik Českej sporiteľne Michal Skořepa.


Tip redakcie: Hľadáte inšpiráciu a moderné trendy?


Káva v tehotenstve

Káva je jedným z najrozšírenejších nápojov na svete. Je obľúbená pre svoju príjemnú chuť, povzbudzujúci účinok a množstvo zdravotných benefitov. Čo však robiť, ak...

Slovenská pošta zruší 300 pobočiek.

Česká pošta zruší 300 svojich pobočiek. V obciach, kde sídli len jedna pobočka, by k obmedzeniu dôjsť nemalo. Pozrite sa na zoznam miest, kam...

Konferencia Chytré podnikanie: ako vyzrieť na investovanie?

Dotácia pre tento rok, programy Národnej rozvojovej banky, crowdfunding a tipy pre efektívne finančné riadenie. Dotácie, ktoré môžu podnikatelia v roku 2023 získať, proces dojednania...

Další články autora