21.9 C
Brno
Středa, 15 května, 2024
- Reklama -časopis

Bylinky v kvetináči a za oknom: Aké vám doma rozhodne nesmie chýbať?

Jar nedávno začala as ním aj vhodný čas na sadenie byliniek. Ak nevlastníte dom a záhradu, možno, že práve riešite dilemu, ktorú by ste si mali tento rok zasadiť, aby ich bolo možné pestovať vo vnútri v byte. Aké bylinky to v pohode zvládnu, a ktoré z nich patria medzi najobľúbenejšie? Nasledujúcim rastlinkám sa bude dariť aj v kvetináči a sú vhodné na pestovanie v byte alebo na terase.

Kto by nemal rád vôňu čerstvých byliniek. Keď pominieme využitie niektorých z nich v kuchyni, majú bylinky aj významné blahodárne účinky. Dokážu zmierniť stres aj zdvihnúť náladu. Aké z nich môžete pestovať v byte, a mať ich tak po ruke pri varení aj vo svojej domácej lekárničke?

Medovka
Obľúbenou bylinkou, ktorou sa vám úspešne podarí vypestovať aj doma v kvetináči, je Medovka lekárska. Nie nadarmo sa medovke niekedy ľudovo prezýva sladký balzam. Medovka totiž obsahuje silicu, ktorá má upokojujúce účinky pri stavoch úzkosti. Obľúbený je napríklad medovkový čaj. Bude sa hodiť mať medovku po ruke, pokiaľ práve prežívate stres alebo sa radíte medzi chronické nespavce. Výborne upokojí vaše nervy a pomôže zlepšiť kvalitu vášho spánku. Okrem toho medovka tiež účinne pomáha pri bolestiach hlavy. Takže sa vďaka nej vyhnete migrénam a ďalším bolestiam, ktoré obťažujú mnoho ľudí, napríklad po náročnom pracovnom dni. Ako liek ale medovka pôsobí aj pri problémoch s trávením alebo vysokým tlakom a prekyslením organizmu.

Levanduľa
Levanduľa je obľúbená nielen pre svoj krásny vzhľad a vôňu. Táto fialová vznešená rastlinka totiž ovplyvňuje náladu, zlepšuje kvalitu spánku a vďaka upokojujúcim účinkom celkovo prospieva našej psychike. Dobrou správou je fakt, že levanduľu môžete pestovať aj v prípade, že nemáte záhradu. Dobre sa jej podarí aj na slnečnom mieste na terase alebo na balkóne. Dajte ale pozor, neznáša zimu, takže v zimných mesiacoch by mala byť vo vnútri.

Možností, ako používať levanduľu, je skutočne veľa. Uplatnenie pre ňu nájdete napríklad v kuchyni v podobe lahodnej zmrzliny alebo sušienok. Pred spaním sa vám zase môže hodiť šálka upokojujúceho levanduľového čaju alebo horúci kúpeľ s aromatickým levanduľovým olejom, mydlom či levanduľovými kockami. Zbaví vás ťažkostí so zaspávaním a zlepší kvalitu vášho spánku.

Ďalším spôsobom, ako mať levanduľu a jej relaxačné účinky stále pri sebe, je výroba domáceho levanduľového parfumu. Čo naň budete potrebovať? Postačí vám hrsť čerstvých kvetov levandule, 100 gramov liehu a niekoľko kvapiek vanilkovej arómy. Levanduľové kvietky zalejte liehom, potom prilejte arómu. Roztok potom dajte na sedem až desať dní vylúhovať. Hotový parfum môžete preliať do prázdnej fľaštičky od parfumu či do flakónu, ktorý zoženiete napríklad vo výtvarných potrebách. Keď si levanduľovú vôňu nastriekate pred spaním pod vankúš, uvoľníte sa, a bude sa vám lepšie zaspávať.

Mäta
Doma v kvetináči môžete pestovať aj obľúbenú mätu. Dariť sa jej bude najmä na mieste s nepriamym slnečným svitom. Myslieť treba aj na jej pravidelné zastrihávanie. Pestovanie mäty sa vám rozhodne oplatí, pretože táto svieža aromatická rastlinka podporuje normálne trávenie, pôsobí proti nadúvaniu, posilňuje imunitu a napomáha relaxácii, navyše zlepšuje kvalitu spánku. Inhalovanie mäty pomáha v prevencii a liečbe chorôb dýchacích ciest. A okrem toho, napríklad taký osviežujúci nápoj s mätou a citrónom, vám v nasledujúcich teplých mesiacoch určite zdvihne náladu. Neveríte? Vyskúšajte a uvidíte.

Káva v tehotenstve

Káva je jedným z najrozšírenejších nápojov na svete. Je obľúbená pre svoju príjemnú chuť, povzbudzujúci účinok a množstvo zdravotných benefitov. Čo však robiť, ak...

Slovenská pošta zruší 300 pobočiek.

Česká pošta zruší 300 svojich pobočiek. V obciach, kde sídli len jedna pobočka, by k obmedzeniu dôjsť nemalo. Pozrite sa na zoznam miest, kam...

Konferencia Chytré podnikanie: ako vyzrieť na investovanie?

Dotácia pre tento rok, programy Národnej rozvojovej banky, crowdfunding a tipy pre efektívne finančné riadenie. Dotácie, ktoré môžu podnikatelia v roku 2023 získať, proces dojednania...

Další články autora